Grip op liquiditeit, nog belangrijker door de Flex B.V.!

Liquiditeitsmanagement voorziet en voorkomt liquiditeitsproblemen

Liquiditeit is altijd al belangrijk geweest voor ondernemers. Bedrijven gaan doorgaans niet failliet door een verlies, maar aan het niet kunnen voldoen van de financiële verplichtingen. Zelfs een bedrijf met een positief resultaat kan in liquiditeitsproblemen raken. Dit kan bijvoorbeeld wanneer er sprake is  van een te grote investering of snelle groei die niet financieel voldoende doorgerekend is. Of indien er een te hoog bedrag aan dividend wordt uitgekeerd of wanneer er te snel wordt afgelost.


Liquiditeit en de Flex B.V.

In het kader van de nieuwe regels omtrent de Flex B.V.'s wordt liquiditeitsmanagement nog belangrijker. Het onderbouwen van de financiële gezondheid van de onderneming vóórdat er dividend wordt uitgekeerd wordt namelijk een must.

Indien ná een dividenduitkering namelijk blijkt dat de onderneming niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen, kan je als bestuurder hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld.

Tijd dus om aan de slag te gaan met een goede liquiditeitsbegroting.


Liquiditeitsbegroting eenvoudig te maken

Doorgaans bieden de meeste financiële systemen de mogelijkheid dit te berekenen op basis van de (actuele!) boekhouding. Dit kan een mooie basis zijn, maar let op: toekomstige ontvangsten en uitgaven zijn doorgaans niet in het financiële pakket verwerkt. En dit geeft juist het effect op de liquiditeit in de toekomst.

Door op periodieke basis met een eenvoudig model een 'worst case' scenario liquiditeitsbegroting te berekenen houd je grip op de liquiditeit en is te berekenen of een eventuele dividenduitkering te verantwoorden is. Zo’n liquiditeitsbegroting hoeft niet op de euro nauwkeurig te worden berekend, juist de grote bedragen hebben groots effect!

Door vanuit de bijgewerkte boekhouding de basis te gebruiken en deze aan te vullen met een aantal essentiële uitgaven en ontvangsten geeft zo'n model snel weer waar de onderneming (en dus ook: de ondernemer) komende maanden tot een jaar in het vooruit aan toe is.


Goede wekelijkse liquiditeitsbegroting geeft rust en zekerheid

Moeilijk is het niet, na een heldere uitleg is dit prima zelf wekelijks op te stellen. Dit spaart accountantskosten uit en bovendien is liquiditeit alleen bruikbaar als het voldoet aan de actualiteit.

Bijkomend voordeel is dat u niet alleen u zelf, maar ook de accountmanager van uw bank een heel gerust gevoel kan geven indien u aantoonbaar grip op uw liquiditeit hebt.

Meer weten of interesse in een korte workshop (2 uur) inclusief uitleg en gebruik van het model? Neem dan contact op met Karin Gombert.3 Dec 2012


Waardeer het artikel Grip op liquiditeit

Grip op liquiditeit rating_text 8.5 / 10 rating_points 2 rating_judges.


Stel uw vraag:naar boven
U bevindt zicht hier :
>
Contact

MKB Fiscaal Juristen
Marthalaan 5
7511AZ Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@mkbfiscaaljuristen.nl