Afkopen alimentatie

Afkopen van alimentatie kan best aantrekkelijk zijn als de afkopende partner een hoog (incidenteel) inkomen heeft. Door de alimentatie van de komende twaalf jaar in één keer te betalen, heeft de betalende partij een hoge aftrekpost. De afkoop voorkomt dat ex-echtgenoten elkaar jarenlang gaan volgen en lastigvallen bij de betaling van alimentatie (maximaal 12 jaar en soms nog langer).

Het is niet altijd zo dat afkopen van alimentatie gunstig is. Als de ex-partner binnen een paar jaar weer gaat samenwonen, komt uw alimentatieverplichting te vervallen. Als uw ex-partner het bedrag als afkoop heeft ontvangen, mag hij of zij feitelijk binnen enkele dagen gaan samenwonen zonder dat dit enig gevolg heeft. Dit zal voor de betaler niet goed voelen. Laat dus de afkoopsom altijd berekenen door een deskundige en overleg met deze deskundige wat de voor- en nadelen zijn. Bij een afkoopsom wordt zelden voor een periode van 12 jaar betaald, meestal bedraagt deze periode 7 jaar. Omdat de betaling ineens wordt verricht, moet deze ook contant worden gemaakt, zeg tegen een rente van 5%.

Afkoop alimentatie fiscaal aantrekkkelijk

Afkoop heeft op dit moment enkel zin als u voldoende inkomen in box 1 heeft. Het voordeel is lager dan in het verleden, omdat het maximale tarief thans 52% is. Hier komt bij dat persoonsgebonden aftrek eerst plaatsvindt in box 1 en vervolgens in box 3 en box 2. Deze twee laatste boxen kennen een veel lager tarief. Heeft de afkopende partij dus inkomen in één van deze boxen, dan heeft hij een lagere aftrekmogelijkheid dan in box 1 kon / kan worden gerealiseerd.

Fiscale gevolgen afkoop alimentatie bij ontvanger

De afkoopsom wordt bij de ontvanger belast tegen het progressieve tarief. Deze heffing kan deels worden voorkomen door de alimentatie te laten storten bij een verzekeringsmaatschappij die vervolgens (maandelijkse) uitkeringen doet. Het grootste voordeel is dat u niet meer afhankelijk bent van uw ex-partner, ook al raakt hij of zij de baan kwijt.

Kinderalimentatie afkopen

Kinderalimentatie kan niet worden afgekocht, de ouders moeten hun kinderen blijven ondersteunen in hun levensonderhoud.

Belastingtip

Als de ontvanger van de afkoopsom in het buitenland woont, kan deze soms belastingvrij worden ontvangen. Een veel gebruikte emigratie is een emigratie naar Duitsland.

Voor meer informatie over het bovenstaande kunt u contact opnemen met onderstaande adviseur.3 Mei 2012


Waardeer het artikel Afkopen alimentatie

Afkopen alimentatie rating_text 9.8 / 10 rating_points 4 rating_judges.


Stel uw vraag:naar boven
Contact

MKB Fiscaal Juristen
Marthalaan 5
7511AZ Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@mkbfiscaaljuristen.nl