Opheffen huwelijkse voorwaarden bij echtscheiding

Het kan verstandig zijn om bij een echtscheiding de huwelijkse voorwaarden op te heffen, dit kan bijvoorbeeld overdrachtsbelasting voorkomen.

Inleiding

Stel, u bent gehuwd onder het maken van huwelijkse voorwaarden. Tijdens huwelijk is door uw partner een woning aangekocht die u graag na de echtscheiding wil gaan bewonen. De dure weg is dat u het huis koopt van uw aanstaande ex-partner. Dit is een overdracht belast met overdrachtsbelasting.

Een andere methode is dat u de huwelijkse voorwaarden opheft of wijzigt, waardoor u mede-eigenaar wordt van de woning. Als u gezamenlijk eigenaar bent van de woning, kan daarna de woning vrij van overdrachtsbelasting aan u toegedeeld worden.

Een algehele gemeenschap van goederen is misschien teveel van het goede, het wijzigen van de huwelijkse voorwaarden volstaat.

Jurisprudentie en opheffen huwelijkse voorwaarden

Deze aanpassingen in het zicht van een echtscheiding zijn toegestaan, zo heeft de Hoge Raad besloten in 1993. De Hoge Raad heeft er zelfs geen problemen mee als het opheffen van de huwelijkse voorwaarden pas gebeurt nadat het echtscheidingsvonnis reeds is uitgesproken (en nog niet ingeschreven).

Wetswijziging 2012

Het aanpassen of opheffen van huwelijkse voorwaarden is per 1 januari 2012 een stuk eenvoudiger geworden. Er is geen toestemming van de rechtbank meer nodig, een fiscaal advies uitgewerkt in een notariële akte volstaat.3 Mei 2012


Waardeer het artikel Opheffen huwelijkse voorwaarden bij echtscheiding

Opheffen huwelijkse voorwaarden bij echtscheiding rating_text 9.2 / 10 rating_points 10 rating_judges.


Stel uw vraag:naar boven
Contact

MKB Fiscaal Juristen
Marthalaan 5
7511AZ Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@mkbfiscaaljuristen.nl