BTW op de werkkamer in uw eigen woning

Verhuur werkkamer en BTW-aftrek

De Hoge Raad heeft op 6 juni 2014 een bijzondere uitspraak gedaan. De heer X heeft een werkkamer in de kelder van zijn nieuwbouwwoning. De werkkamer beschikt niet over een eigen sanitaire voorziening of keuken en kan enkel via de gemeenschappelijke voordeur worden bereikt. De heer X verhuurt de werkkamer met BTW aan zijn B.V. De BTW op de nieuwbouw van de kelder wordt door de heer X teruggevraagd. Het Gerechtshof Arnhem heeft de aftrek op 5 februari 2013 geweigerd. De Hoge Raad is het nu met de heer X eens.

Omzetbelasting op werkkamer thuis verrekenen

De Hoge Raad is - in tegenstelling tot het Gerechtshof - van mening dat een duurzaam tegen een vergoeding aan een vennootschap ter beschikking gestelde werkkamer van de DGA (in zijn woonhuis) een economische activiteit is in de zin van de BTW-richtlijn.

De heer X (feitelijk maatschap tussen beide echtelieden) bouwt een woning en verhuurt hierin een werkkamer (in de kelder) met BTW aan zijn beheer B.V. De werkkamer heeft geen eigen ingang, toilet, keuken etc. Via de voordeur en de hal van de woning kan men in de kelder komen. Er wordt gekozen voor belaste verhuur en de BTW op de nieuwbouw (van de kelder) wordt teruggevraagd en ook door de inspecteur teruggegeven. Via een naheffingsaanslag wordt de BTW door de Belastingdienst "teruggevraagd".  

De ruimte wordt voor tenminste 5 jaar door X aan de Beheer B.V. ter beschikking gesteld als werkkamer. Er wordt hiervoor ook een vergoeding betaald door X B.V. X verricht deze activiteit zelfstandig.

Op grond van artikel 9 lid 1 tweede alinea van de BTW-richtlijn (uit 2006) is de BTW verrekenbaar. Niet van belang is of de voorwaarden en omstandigheden waaronder X de werkkamer ter beschikking stelt, kunnen worden aangemerkt als verhuur in de zin van de Wet of BTW-richtlijn 2006, of vergelijkbaar zijn met verhuur van ruimten aan studenten of toeristen.

Noot fiscaal jurist

Wellicht is het ook te overwegen om zonnepanelen op het dak van uw woning te plaatsen. De BTW op de aankoop is verrekenbaar. Op de levering van energie aan uw energiemaatschappij moet u wel BTW in rekening brengen, echter deze hoeft u veelal - op grond van de Kleine ondernemersregeling - niet af te dragen aan de Belastingdienst.

Bron werkkamer en BTW

Hoge Raad d.d. 6 juni 2014.10 Jun 2014


Waardeer het artikel BTW op werkkamer thuisStel uw vraag:naar boven
Contact

MKB Fiscaal Juristen
Marthalaan 5
7511AZ Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@mkbfiscaaljuristen.nl