De elektrische auto

De elektrische auto moet de auto van de toekomst worden. Om de ontwikkeling en het gebruik van de elektrische auto te stimuleren zijn diverse voordelen hieraan gekoppeld. De voordelen zien voornamelijk op de aanschaf door bedrijven (IB-ondernemer of Vpb-ondernemer). Hieronder een uiteenzetting van deze voordelen.

Motorrijtuigenbelasting en BPM            

Voor deze elektrische auto bent u geen motorrijtuigenbelasting verschuldigd. Voorwaarde is wel dat de elektrische energie uitsluitend door een batterij of door een brandstofcel moet worden geleverd, of door een verbrandingsmotor die kan worden gevoed met waterstof. Daarnaast geldt een BPM-vrijstelling voor de elektrische auto.

Bijtelling

Voor een elektrische auto die is aangeschaft vóór 1 januari 2014 (eerste tenaamstelling vóór 2014) geldt een bijtelling van 0% voor een periode van 60 maanden. Indien de eerste tenaamstelling in 2014 plaatsvindt, dan geldt een bijtelling van 7% voor een periode van 60 maanden.

Investeringsaftrek

Wanneer een ondernemer of onderneming investeert, heeft deze voor bepaalde investeringen, onder voorwaarden, recht op investeringsaftrek. Hierdoor kan een maximale aftrek worden behaald van 28%.

Milieu-investeringsaftrek

Voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen geldt onder voorwaarden een milieu-investeringsaftrek. Dit betekent dat naast de hiervoor genoemde investeringsaftrek tevens een aftrek kan worden geclaimd van 36% over de investering. Voorwaarde is wel dat de investering binnen drie maanden moet worden aangemeld bij de Belastingdienst.

VAMIL

Elektrische auto’s komen ook voor de VAMIL in aanmerking. De VAMIL is geen subsidie, maar een recht om 75% versneld te mogen afschrijven (liquiditeitsvoordeel).

Conclusie

Een kort rekensommetje leert ons dat de aanschaf van een elektrische auto in ongeveer 3 jaren geheel wordt terugverdiend door een Vpb-ondernemer. Voor een IB-ondernemer is deze terugverdienperiode nog veel sneller. Verder heeft de werknemer ook voordeel bij een elektrische auto van de zaak (helemaal als de tenaamstelling vóór 2014 plaatsvindt). Per saldo derhalve een leuke regeling.20 Feb 2013


Waardeer het artikel Elektrische autoStel uw vraag:naar boven
Contact

MKB Fiscaal Juristen
Marthalaan 5
7511AZ Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@mkbfiscaaljuristen.nl