Buitenlandse wedstrijd en fiscus

Ajax, PSV, AZ, FC Twente (maar ook andere clubs) spelen regelmatig in het buitenland. De heffing over deze inkomsten is niet altijd aan Nederland toegewezen. Sporters vergeten meestal om hierom te verzoeken en betalen daarom in Nederland teveel belasting.

Inkomen sporter of voetballer verdiend in het buitenland

Nederlandse sporters / voetballers zijn voor hun wereldinkomen in Nederland belastingplichtig. Het maakt hiervoor niet uit in welk land het inkomen wordt verdiend. Een sporter die in Nederland woont, is in Nederland binnenlands belastingplichtig. Recentelijk speelde een Nederlandse voetbalclub wedstrijden in Engeland en in Turkije. Er werden bonussen toegekend als de voetbalclub deze wedstrijden (1 in Nederland en 1 in buitenland) zoud winnen.

De voetballer moet zijn volledige inkomen opgeven in zijn aangifte inkomstenbelasting. De voetbalclub zal over het gehele inkomen loonheffing inhouden en afdragen. Voor zover de inkomsten zijn verdiend met wedstrijden in het buitenland, moet voor het heffingsrecht worden gekeken naar het belastingverdrag tussen Nederland en het land waar de wedstrijd is gespeeld. In het genoemde voorbeeld geldt voor de wedstrijd in Engeland een vrijstelling (destijds en sinds 2010 niet meer) en voor de wedstrijd in Turkije een verrekening. Conclusie is dat niet al het inkomen in Nederland mag worden belast en dat de voetbalclub of de speler hier rekening mee mag houden. Dit kan een behoorlijk belastingvoordeel opleveren.

Vrijstelling of verrekening van buitenlandse belasting bij sporters

De voorkoming van dubbele belasting wordt gegeven via een vrijstellingsmethode of een verrekeningsmethode. De vrijstellingsmethode is bijzonder aantrekkelijk, de verrekeningsmethode eigenlijk niet.

  1. Vrijstellingsmethode sporters en voetballers: een vrijstellingsmethode is een vermindering tegen het gemiddelde Nederlandse tarief. Voor een inwoner van Nederland is dit meestal gunstig, dit omdat het buitenlandse tarief vaak lager is. Het wordt helemaal gunstig als het buitenland geen belasting zou heffen. Nederland mag niet heffen over dit deel van het salaris en het buitenland heft niet, een fiscaal voetbalfeest.
  2. Verrekeningsmethode sporters en voetballers: de verrekeningsmethode is een vermindering tegen het buitenlandse tarief. De in het buitenland betaalde belasting mag in mindering worden gebracht op de in Nederland betaalde belastingen.

Belastingverdragen die voor sporters gunstig zijn

De meeste belastingverdragen kennen een verrekeningsmethode. Sommige verdragen kennen een vrijstellingsmethode, deze laatste is gunstig voor sporters. De belangrijkste verdragen met een vrijstellingsmethode zijn:

  1. Duitsland (er komt een nieuw verdrag);
  2. Ierland;
  3. Israël;
  4. Luxemburg;
  5. Oostenrijk;
  6. Spanje;
  7. Marokko;
  8. Zuid Afrika.

Laat u voordien goed adviseren, veel verdragen worden de laatste tijd aangepast en niet elk verdrag kent een sportersbepaling.

Belastingtip voetballers

De Hoge Raad heeft in 2007 (voor de liefhebber: Hoge Raad 9 februari 2007 rolnummers 40465, 40604 en 41478) bepaald dat een vrijstelling niet alleen geldt voor de wedstrijdpremie (deel hiervan), maar ook voor een tijdsevenredig deel van het basissalaris.

Vragen

Als u vragen of opmerkingen heeft, aarzel dan niet mij te bellen of te mailen.12 Jul 2012


Waardeer het artikel Buitenlandse wedstrijd en fiscus

Buitenlandse wedstrijd en fiscus rating_text 10 / 10 rating_points 2 rating_judges.


Stel uw vraag:naar boven
Contact

MKB Fiscaal Juristen
Marthalaan 5
7511AZ Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@mkbfiscaaljuristen.nl