DGA en wijzigingen pensioen in eigen beheer

Op vrijdag 1 juli jl. heeft de Staatssecretaris van Financiën zijn voorkeur bekend gemaakt over wat te doen met het pensioen in eigen beheer van de DGA. Met name het grote verschil tussen de fiscale en commerciële waarde van de pensioenverplichting leidt tot allerlei problemen, zoals het niet meer kunnen uitkeren van dividend. De Staatssecretaris wil deze problemen aanpakken. Hij streeft naar een invoeringsdatum van 1 januari 2017 en wil het wetsvoorstel indienen met Prinsjesdag.

De afgelopen tijd heeft hij al de nodige opties de revue laten passeren om de problemen op te lossen. In zijn jongste - summiere - brief aan de Tweede Kamer benoemt hij nog slechts 2 opties, te weten: in één keer uitkeren van de fiscale waarde of omzetten van de fiscale waarde in een spaarvariant. Over de in eerdere brieven genoemde derde optie - handhaven huidig systeem zonder nieuwe opbouw - rept hij met geen woord meer.

Optie 1: Afkoop

De eerste optie is afkoop van het opgebouwde pensioen. De Staatssecretaris stelt hierbij een kortingsregeling voor. In 2017 een korting van 34,5% op de fiscale waarde, in 2018 een korting van 25% en in 2019 een korting van 19,5%.
Bij afkoop in 2017 van pensioen met een fiscale waarde van € 325.000 bedraagt de grondslag dan € 212.875 en de in één keer verschuldigde loonbelasting € 110.695. Een forse belastingaanslag!

Gevolg, de DGA (en zijn partner) heeft in één keer geen pensioenvoorziening meer en de DGA moet in één keer (veel) belasting betalen. De B.V. is in één keer van zijn verplichting bevrijd. Via dividenden kan er wel geld uit de B.V. gehaald worden.

Optie 2: Omzetten in spaarvariant

De tweede optie is het omzetten van de fiscale verplichting in een spaarvariant. Over hoe dit spaarsysteem eruit moet zien, rept de Staatssecretaris met geen woord in zijn brief. Vermoedelijk is zijn idee dat het eruit zal gaan zien als de eerder bedachte "OSEB-voorziening".  Een jaarlijkse oprenting tot pensioendatum (nieuwe opbouw is niet meer mogelijk) en op pensioeningangsdatum verkrijgt de DGA een periodieke uitkering uit de OSEB-voorziening. De hoogte van de periodieke jaaruitkering is vanaf 67 jaar dan de aanwezige OSEB-voorziening delen door factor 20. Eerdere ingang kan ook, de factor wordt dan hoger.

Wat nu?

Er zijn nog steeds veel onbeantwoorde vragen, zoals de positie van de partner. Wat bijvoorbeeld als de DGA gescheiden is. Moet dan opnieuw een verdeling gemaakt worden als de B.V. door de vrijval van de verplichting meer waard is geworden?

Overigens, voor een DGA die pensioen bij een professionele verzekeraar opbouwt verandert er niets. En DGA's die vanaf 2017 mogelijk geen pensioen meer in eigen beheer kunnen opbouwen, kunnen natuurlijk wel doorgaan met de pensioenopbouw, maar dan bij een professionele verzekeraar.25 Jul 2016


Waardeer het artikel DGA en wijzigingen pensioen in eigen beheerStel uw vraag:naar boven
Contact

MKB Fiscaal Juristen
Marthalaan 5
7511AZ Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@mkbfiscaaljuristen.nl