Uitstel afschaffen pensioenopbouw in eigen beheer

Dinsdag 20 december zou de Eerste Kamer stemmen over het wetsvoorstel "Uitfaseren pensioen in eigen beheer". Het voorstel dat ertoe strekt de pensioenopbouw in eigen beheer door DGA's per 1 januari 2017 te beëindigen. Verder behelst het voorstel een drietal opties hoe om te gaan met de reeds opgebouwde pensioenvoorziening, zoals afkopen en omzetten in een oudedagsverplichting.

Vanwege een artikel in de Telegraaf is Staatssecretaris Wiebes echter geschrokken van mogelijke onvoorziene consequenties van dit wetsvoorstel. Het belastingvoordeel van € 2 miljard zou een eventuele tegenvaller kunnen worden voor de schatkist van € 5 miljard.

Op het laatste moment heeft de Staatssecretaris de Eerste Kamer verzocht de stemming aan te houden. Hij gaat eerst nader onderzoek doen naar de mogelijke onvoorziene consequenties. Wellicht betekent dit uitstel tot 1 april 2017. In ieder geval is 1 januari 2017 niet meer haalbaar. Tot daadwerkelijke invoering van de wet kan de pensioenopbouw in eigen beheer in ieder geval blijven doorlopen.

Afkoop en ook omzetten van de bestaande pensioenvoorziening is dus nog niet mogelijk per 1 januari 2017.

Hoe het nu verder gaat is nog ongewis. We blijven de ontwikkelingen van dit complexe onderwerp volgen.27 Dec 2016


Waardeer het artikel Uitstel afschaffen pensioenopbouw in eigen beheerStel uw vraag:naar boven
Contact

MKB Fiscaal Juristen
Marthalaan 5
7511AZ Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@mkbfiscaaljuristen.nl